Adatkezelési tájékoztató

Adatkezelési tájékoztató pácienseinknek

Adatkezelő: Ujházy Nőgyógyászati és Gyermeknőgyógyászati Szolgáltató Kft.

Csak olyan személyes és különleges (egészségügyi állapotra vonatkozó) adatokat kezelünk, amelyek az adatkezelés céljának megvalósulásához, pácienseink egészségügyi ellátásához feltétlenül szükségesek.

1. Kezelt személyes és különleges (egészségügyi állapotra vonatkozó) adatok listája:

1.1. A páciens kórelőzményét, gyógyszer allergiáit, kórtörténetét, eddigi rendelőben történt nőgyógyászati és ultrahang vizsgálati leleteit kezelő és tároló adatbázis program (MDD vényíró program, biztonsági kritériumok: www.mdd.hu honlapon megtalálhatóak), mellyel az ambuláns lapok nyomtatása, orvosi vény nyomtatás és számla nyomtatás is történik, a következő azonosításra alkalmas személyes adatokat kezeli: név, születési dátum, TAJ szám, állandó lakcím. Ezek az adatok szükségesek ahhoz, hogy a pácienshez rendelt eddigi leletek egyértelműen beazonosíthatók legyenek.

1.2. Nőgyógyászati ellátás nélkülözhetetlen részeként partner laboratóriumok végzik a pácienstől vett egyes minták vizsgálatát. A cytologiai keneteket a Medserv Kft., a szexuális úton terjedő fertőzések (STI) DNS és tenyésztéses vizsgálatát a Mikromikomed Kft, a humán papilloma vírus (HPV) DNS vizsgálatokat az Istenhegyi Géndiagnosztika, a hormonális kivizsgálás részeként javasolt vérből történő laboratóriumi vizsgálatot és az ehhez szükséges vérvételt a Centrum Laboratórium végzi. Adatkezelési tájékoztatójukat megtalálják a laboratóriumok honlapján.

1.2.1. Cytologiai kenetek kérőlapján a következő személyes és különleges adatokat kezeljük: név, születési dátum, TAJ szám, nőgyógyászati kórelőzmény. A cytologiai leleteket a laboratóriumból papíron és pdf fájlban is megkapjuk. A papíron kapott leleteket a kérőlapon megadott személyes adatokkal azonosítva időrendben, névsor szerint tároljuk, a hatályos egészségügyről szóló törvénynek megfelelően 30 évig őrizzük, ez idő letelte után iratmegsemmisítővel megsemmisítjük. A pdf fájlban kapott lelet másolatokat a kérőlapon megadott személyes adatokkal azonosítva egy évig havonként külön mappában számítógépen tároljuk, hogy a páciensnek emailben kapott kérés esetén (részletesen: 3.1. pont) elküldhessük, majd a pdf leleteket egy év után a számítógépről töröljük.

1.2.2. Az STI DNS és tenyésztéses vizsgálatok kérőlapján a következő személyes adatokat kezeljük: név, születési dátum, TAJ szám. Az STI DNS és tenyésztéses vizsgálatok leleteit a laboratóriumból pdf fájlban kapjuk meg. A kapott leleteket a kérőlapon megadott személyes adatokkal azonosítva külön mappában számítógépen tároljuk, hogy a páciensnek emailben kapott kérés esetén (részletesen: 3.1. pont) elküldhessük. A leleteket a hatályos egészségügyről szóló törvénynek megfelelően 30 évig őrizzük meg, ezután véglegesen törölni fogjuk.

1.2.3. A HPV DNS vizsgálatok kérőlapján a következő személyes adatokat kezeljük: név, születési dátum, TAJ szám, nőgyógyászati cytologiai és HPV kórelőzmény. A HPV DNS vizsgálatok leleteit a laboratóriumból pdf fájlban kapjuk meg. A kapott leleteket a kérőlapon megadott személyes adatokkal azonosítva külön mappában számítógépen tároljuk, hogy a páciensnek emailben kapott kérés esetén (részletesen: 3.1. pont) elküldhessük. A leleteket a hatályos egészségügyről szóló törvénynek megfelelően 30 évig őrizzük meg, ezután véglegesen törölni fogjuk.

1.2.4. A hormonális kivizsgálás részeként javasolt vérből történő laboratóriumi vizsgálatok kérőlapján a következő személyes adatokat kezeljük: név, születési dátum, TAJ szám.

2. Ahhoz, hogy a pácienssel felvegyük a kapcsolatot a partner laboratóriumból visszaérkezett vizsgálatok (cytologiai lelet, STI DNS és tenyésztéses vizsgálati lelet, HPV DNS vizsgálati lelet) esetleges kóros eredményei miatt, a következő személyes adatokat kezeljük: név, mobil telefonszám, email cím. Kóros lelet esetén feltétlen szükséges a páciens értesítése abban az esetben is, ha ő nem érdeklődik a leletéről, emiatt kezeljük ezeket az elérhetőségi adatokat a páciens neve mellett külön Excel fájlban. Kóros lelet esetén telefonon értesítjük a pácienst és kérjük, hogy fáradjon be a rendelőbe a lelet átvétele és kezelés beállítása céljából. Email értesítést akkor küldünk kóros lelet miatt, ha telefonon nem sikerül a pácienst elérnünk.

3.1. A partner laboratóriumból visszaérkezett vizsgálatok leletét a páciensnek következőképpen juttatjuk el email címre csatolt pdf fájlban negatív és kóros esetben is (cytologiai lelet, STI DNS és tenyésztéses vizsgálati lelet, HPV DNS vizsgálati lelet). A páciens a vizsgálatkor kapott ambuláns lapján találja a fenti leletek kikéréséhez szükséges email címünket, melyre levelet szükséges írnia a következő azonosításra alkalmas személyes adatai megadásával: név, születési dátum, TAJ szám, vizsgálati dátum, emellett a levélben leírva azt, hogy milyen laboratóriumi vizsgálat leletét kéri. A pácienst így beazonosítva, a kért laboratóriumi vizsgálat leletét pdf fájlban csatolva válaszlevélben küldjük el arra az email címre, ahonnan a páciens a kérést küldte. Cytologiai lelet kéréséhez a levelet a vizsgálat után 3 héttel, STI DNS és tenyésztéses vizsgálati lelet kéréséhez a levelet a vizsgálat után 1 héttel, HPV DNS vizsgálati lelet kéréséhez a levelet a vizsgálat után 2 héttel kérjük az ambuláns lapon olvasható email címre küldeni.

3.2. A hormonális kivizsgálás részeként javasolt vérből történő laboratóriumi vizsgálatok leletét a Centrum Laboratórium a vizsgálat elvégzését követően közvetlenül a páciensnek küldi.

4. Fentiek alapján a rendelőnk gyakorlatában a személyes és különleges adatokat mindig előre meghatározott, konkrét adatkezelési célokhoz rendelve gyűjtjük. A rendelőnkben történő vizsgálat kapcsán a pácienst megkérdezzük, hogy az eddig kezelt és nyilvántartott személyes adataiban, elérhetőségi adataiban történt-e változás, azok pontosak-e. A pontatlan vagy elavult személyes adatokat, elérhetőségi adatokat javítjuk vagy töröljük. Az általunk kezelt személyes és különleges adatokat, vizsgálati leleteket a hatályos egészségügyről szóló törvénynek megfelelően 30 évig őrizzük meg.

5. A páciensek ellátásához kapcsolódó papíralapú és számítógépen tárolt vizsgálati és laboratóriumi leleteket, elérhetőségi adatokat strukturált formában tároljuk, ezért a tárolt személyes adatok, korábbi leletek visszakeresése egyértelműen elvégezhető.

6. Az Ujházy Kenetdiagnosztika (beküldhető, saját mintavételből készült kenet mikroszkópos vizsgálatán alapuló hüvelyfertőzés diagnosztikai szolgáltatás) esetén azonosítás céljából csak a beküldött keneten levő kódszámot alkalmazzuk. A kenetvizsgálatot kérő a kenetkísérő lapon az email címét megadja, hogy leletét számára elküldhessük, de a vizsgálat név és az email címen kívül egyéb személyes adat megadása nélkül történik. A leleten az azonosító kódszám, a vizsgálat és lelet kiadás dátuma, a diagnózis és a kezelési javaslat szerepel. A lelet elküldése után az email címeket töröljük, sem személyes sem különleges adatot nem tárolunk ezen szolgáltatás kapcsán. A kiadott leleteket pdf formátumban tároljuk, de azokon csak kódszám szerepel, ezért az általunk tárolt „Ujházy Kenetdiagnosztika” lelet személyes adatot nem tartalmaz.