Gyakori kérdések

Már több hete levették a cytologiai leletem (rákszűrésem) / HPV / mikrobiológiai vizsgálati mintám, de még nem kaptam róla leletet. Hogyan kaphatom meg az aktuális vizsgálati leleteimet?

Az interneten az eeszt.gov.hu oldalt keresse fel és a jobb felső sarokban levő bejelentkezés gombra kattintva válassza az ügyfélkapus bejelentkezést. Ezt követően az ellátások menüpontban megnézheti egészségügyi leleteit. Ha nincsen ügyfélkapus bejelentkezési lehetősége, akkor a következő bekezdésben olvashatja a leletei elkérésének emailes módját.

A GDPR adatvédelmi rendelet hatályba lépése óta a partner laboratóriumokban készülő vizsgálati leleteket akkor küldjük el pácienseinknek emailen, ha ők az ambuláns lapjaikon részletesen leírt módon a vizsgálat után megadott idő elteltét követően emailben azonosítva magukat kérést küldenek a rendelő megadott email címére. Az adatok ellenőrzése után válasz levélben küldjük el a kért vizsgálati leletet az emailen kapott kérés után egy héten belül.

Cytologiai leletem HPV fertőzés gyanúját mutatja, mit kell tudnom erről?

A méhnyakon előforduló Humán papillomavírus (HPV) biotípusai szexuális úton terjednek, magas rizikójú típusai tartós fertőzés esetén daganatmegelőző állapot, később méhnyakrák kialakulását okozhatják. Amennyiben a cytologiai lelet felveti a gyanúját és emiatt végzünk HPV tesztet vagy a cytologiai lelet mellett párhuzamosan történik HPV tesztre is mintavétel, a tesztet végző laboratórium egyértelmű leletet ad arról, hogy a méhszájról vett mintában van-e vagy nincs HPV és ha van, az milyen kockázatot jelent. Pozitív HPV teszt lelet esetén immunstimuláns kezelést végzünk, hogy az immunrendszere a HPV fertőzést nagyobb eséllyel tudja leküzdeni. A következő ellenőrző vizsgálat idejét a cytologiai és a HPV lelet alapján határozzuk meg.

Hogyan kaphatom meg a korábbi vizsgálatkor kapott ambuláns lapjaimat még egyszer? Hogyan kaphatom meg a korábbi években készült cytologiai leleteimet?

A rendelőnkben minden vizsgálat kapcsán ambuláns lapot kap, mely a nőgyógyászati vizsgálati leletet és ha kezelés szükséges, a kezelési javaslatot is részletesen tartalmazza. Az Ön által a recepción aláírt ambuláns lapot scanneljük, digitálisan megőrizzük. Ha korábban kapott ambuláns lapját nem találja, kérheti az aláírt scannelt példány nyomtatását. Amennyiben egy évnél régebben levett cytologiai leletei másolatát szeretné elkérni, természetesen erre is lehetősége van. Kérjük, hogy az asszisztens kollégának telefonon jelezze, pontosan milyen lelet másolatát kéri. Ezt követően ambuláns lap esetén a pdf fájlt előkeressük, kinyomtatjuk, illetve papír alapú cytologiai lelet esetén a kért leletet az irattárból előkeressük, másoljuk. A korábbi ambuláns lapok és az egy évnél régebbi cytologiai leletek másolatait adminisztrációs költség számlázása mellett adjuk ki kizárólag személyes megjelenéskor a rendelőben.

Hüvelyfertőzésem van, nagyon kellemetlenek a tüneteim. Hogyan kérjek ellátást, ha az adott hétre már nincs szabad időpont a rendelőbe?

Rendelőnkben korábban már járt páciensek számára csak hüvelyfertőzés diagnosztikája céljából 10 perces rendelési időt biztosítunk a megszokott rendelésektől függetlenül külön egyeztetett időben. Ez a gyors diagnosztikai rendelés akut hüvelyfertőzés panasza esetén vehető igénybe, nőgyógyászati (colposcopos) vizsgálat, azonnali mikroszkópos hüvelykenetvizsgálat és ezek alapján kezelési javaslat összeállítása történik. Mivel a rendelkezésre álló idő rövid, ezért csak visszajáró pácienseket fogadunk így akut fertőzés panaszával.

Régóta járok az Önök rendelőjébe, felírnak nekem hüvelykúp receptet vizsgálat nélkül?

Hüvelyfertőzések kezelését a panaszok meghallgatása után colposcopos vizsgálat és mikroszkópos hüvelykenetvizsgálat lelete alapján végezzük. Még visszatérő fertőzések esetén is, amikor a páciens a tünetek alapján biztos a saját maga által felállított diagnózisban, a megfelelő kezelést csak mikroszkópos kenet alapján lehet meghatározni, hiszen a hüvelyflóra kenetvizsgálat nélkül nem megítélhető. Ez a magyarázata annak, hogy hüvelykúpokat is csak vizsgálat alapján írunk fel receptre.

Nincs időm bemenni vizsgálatra, nincs akkor időpont, amikor épp ráérek. Mit használhatok nőgyógyászati fertőzés panasza esetén?

Amennyiben az adott hétre nincs időpontunk illetve a lemondás miatt felszabaduló időpontok sem megfelelőek Önnek, krónikus recidiváló hüvelyfertőzés kiújulása esetén első lépésben a legutóbbi ellátáskor kapott hüvelykúpokkal lehet kezelést végezni 4 este. Amennyiben panasza nem szűnne, vizsgálat javasolt!

Pozitív lett a terhességi tesztem, mi a teendőm, mikor célszerű vizsgálatra mennem?

Ultrahangvizsgálattal a terhesség igazolása lehetséges, ha menstruációja az eddigi ciklusok hosszához képest már legalább egy hetet késik.

Fogamzásgátlási tanácsok miatt kell-e időpontot kérnem, ha még nem szedtem fogamzásgátló gyógyszert? Milyen előzetes laborok ajánlottak ilyenkor?

Rövid konzultáció céljából, ha nem szeretne aktuálisan nőgyógyászati vizsgálatot vagy ultrahangvizsgálatot igénybe venni, ne foglaljon időpontot! Rendelési időben befáradhat a rendelőbe (a rendelés utolsó óráját kivéve), azonban az előjegyzett időpontra érkezők elsőbbséget kapnak, így biztos, hogy valamennyi időt várnia kell majd. Kérdéseire igyekszünk választ adni és a megfelelő fogamzásgátlási módszert kiválasztani. Hormonális fogamzásgátló kezdése előtt vérkép, sebi, májfunkció, zsíranyagcsere, thrombophilia (örökletes thrombosis hajlam) vizsgálat javasolt.

A rendszeresen szedett fogamzásgátló tablettám felírásához kell-e időpontot foglalnom Önökhöz?
Amennyiben egy éve történt nőgyógyászati vizsgálat, rákszűrés a rendelőnkben, akkor fogamzásgátló tabletta felírásához nem kell időpontot foglalnia, rendelési időben befáradhat a rendelőbe (a rendelés utolsó óráját kivéve).

Kislányomat vinném Önökhöz, de nem engedi, hogy vizsgálják a szeméremtestét. Mire számíthatunk egy gyermeknőgyógyászati vizsgálat során, mit mondjak a gyermeknek, hogy ne féljen annyira?

A gyermeknőgyógyászatban a pelenkás kortól kezdve fordulhat elő szeméremtest- és hüvelyfertőzés, melyek jellemzően bakteriális eredetűek. Kivizsgálásukban a klinikai kép mellett a szeméremtestről, hüvelybemenetből vett kenet mikroszkópos vizsgálata az alapvető.

Amennyiben a gyermek fél a vizsgálattól, javasoljuk dr Hadarits Orsolya szakorvos kolléganő rendelését!

A gyermeknőgyógyászatban és a szexuális kapcsolatot még nem folytató serdülők esetén a belső nemi szervek megítélése hasi ultrahangvizsgálattal lehetséges, melynek alapfeltétele, hogy telt húgyhólyag mellett végezzük a vizsgálatot. Üres hólyag esetén a kismedence nem vizsgálható. (A telt húgyhólyagon azt értjük, hogy a gyermeknek / serdülőnek erős vizelési ingere van.)

Még nem élt szexuális életet a serdülő lányom. Használhat-e tampont a menstruáció során?

Nem javasoljuk a tampon használatát a szexuális élet megkezdése előtt.

Mikor és milyen telefonszámon kereshetem az Ujházy doktort?

Telefonos konzultáció céljából mobiltelefonon (06-30-960-7318) kereshetnek (de műtői illetve a rendelőben történő elfoglaltság miatt azonban nem folyamatosan vagyok elérhető):

Hétfő 9-16 óra között

Kedd / Szerda / Csütörtök: Sürgős szakmai kérdés esetén rendeléseink alatt asszisztensemet hívják! Ha kérdését nem tudják megbeszélni és a rendelés közben van szabad percem, visszahívom Önt.

Péntek: 8-14 óra között

Ha az orvosom épp nem rendel, felírják-e a gyógyszereimet az Önök rendelőjében?

Az orvosi vizsgálat alapján indikált ellátás, gyógyszeres kezelés egysége miatt más rendelőben dolgozó kolléga által javasolt gyógyszereket nem írunk fel receptre. Ez alól a fogamzásgátló tabletta kivétel, de ezt is csak abban az esetben írjuk fel, ha a páciens lelettel igazolja az egy éven belüli rákszűrés, nőgyógyászati vizsgálat megtörténtét. Utóbbit bemondás alapján sajnos nem tudjuk elfogadni. Ha valakinek először írunk fel fogamzásgátló tablettát, előtte az ellenjavallatokat vizsgáló kérdőívet kell kitöltenie.

Elhagytam a kapott receptemet. Felírnak helyette másikat? Helyettesíthető-e mással a fertőzésre felírt gyógyszer?

A rendelőben történő ellátás kapcsán javasolt kezelést megbeszéljük a pácienssel. Ha a vázolt kezelés nem fogadható el valamilyen oknál fogva, ezt azonnal kérjük jelezni! A felírt recepteket környezetvédelmi okokból nem pótoljuk, kérjük azokat a gyógyszertárakban mielőbb kiváltani.

Mellékhatásai vannak a felírt gyógyszernek, szedjem-e tovább?

Ha a vizsgálatkor javasolt kezelésnek mellékhatása jelentkezne, kérjük telefonon keresse a rendelőt! Amennyiben elég információt kapunk a telefonkonzílium során, véleményt mondunk a továbbiakkal kapcsolatban.