Mentálhigiénés segítés

A testi betegségek amellett, hogy komoly testi változással és fájdalommal járnak együtt, a betegek lelki egészségére is kihatnak. A krónikus testi betegségek jelentős lelki terhet jelenthetnek a beteg és környezete számára egyaránt. A betegség, és az azzal járó folyamatos kezelések, amellett, hogy állandó stresszforrást jelentenek, fokozhatják a negatív érzelmek megjelenését, és kihathatnak az élet számos területére (pl. párkapcsolat, munka), mindezzel hozzájárulva a páciens életminőségének romlásához. Súlyos esetekben szorongás, vagy depresszió is megjelenhet, mely tovább nehezítheti a megküzdést és a gyógyulást, így különösen fontos ezek korai felismerése. Ezenkívül a betegségek nagy része sok esetben más szomatikus kórképekkel is együtt járhatnak, ami tovább növelheti a betegre nehezedő terheket.

A kutatások számos krónikus nőgyógyászati betegség esetén (pl. endometriózis, visszatérő hüvelyi fertőzés) megállapították, hogy csökken a betegek egészséggel összefüggő életminősége. A pszichés tényezők fontos szerepet játszhatnak a tünetek csökkentésében és a jól-lét javításában, ezért a megfelelő szakorvosi kezelés mellett érdemes lehet lelki támogatást és kezelést is igénybe venni.

Amit nyújtani tudok:

  • Szupportív, támogató beszélgetés (betegségszorongás, félelmek oldása)
  • Lelki állapotfelmérés és szűrés
  • Különböző önsegítő módszerek megismertetése
  • Szükség esetén megfelelő szakemberhez továbbirányítás

A tanácsadásnak minden esetben része egy részletes interjú, mely során alaposan átbeszéljük a páciens kórtörténetét és élethelyzetét.

Időtartam: 60 perc/alkalom

Bejelentkezés és időpont egyeztetés telefonon (0630/6644580) vagy e-mailen (lilla.hanna89@gmail.com) keresztül lehetséges.

Magamról:
Jelenleg az ELTE Pszichológia MA képzésének végzős hallgatója vagyok. Az alapképzést a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen szereztem. Érdeklődésem középpontjában kezdetektől a különböző krónikus szomatikus betegségek pszichoszociális tényezőkkel való kapcsolata állt. Szakdolgozatom keretén belül lehetőségem nyílt bekapcsolódni egy kutatásba, mely krónikus testi betegek (Hashimoto-thyreoiditis, emlődaganat) szégyenérzetét és annak életminőségre gyakorolt hatását vizsgálja.

Hargitai Hanna Lilla