Szexuális együttlét indukálta húgyúti panaszok nőgyógyászati megközelítése

„Felfáztam”
Szexuális együttlét indukálta húgyúti panaszok nőgyógyászati megközelítése

„Felfáztam”
A hirtelen kezdődő fájdalmas, gyakori vizelési inger, akár véres vizelet azonnali vizeletvizsgálatot indikál és a vizelet lelet alapján meghatározott kezelést, hogy a gyulladás okozta fájdalom mihamarabb megszűnjön. Rendelőnkben (rendelési időn belül: kedd/szerda/csütörtök 8-12 óra között) húgyúti fertőzés, hólyaghurut panasza esetén soron kívül ellátjuk, melyhez nem kell időpontot kérnie, hiszen az automata készülékkel végzett vizeletvizsgálat mellett egyéb vizsgálatra, nőgyógyászati vizsgálatra ilyenkor nincsen feltétlenül szükség. A vizelet lelete alapján kezeléssel ellátjuk.

A vizeletvizsgáló automatával végzett vizsgálat mellett akut húgyúti fertőzésre jellemző panasz esetén vizelet tenyésztés is javasolt a kórokozó meghatározás, antibiotikum rezisztencia meghatározás céljából, mely főleg visszatérő húgyúti fertőzések esetén a megelőző kezelés beállítását segíti. Rendelőnkben ehhez a vizsgálathoz a páciens vizeletürítése, minta adása után azonnal táptalajra visszük fel a vizeletmintát, majd a táptalajt inkubáljuk 37C fokon, hogy minél nagyobb esély legyen a kórokozó kimutatására. A kimutatást végző laboratórium az inkubátorból viszi el a táptalajokat és folytatja a vizsgálatot (kórokozó kimutatás és antibiotikum érzékenység meghatározás).

A különböző patogének (hüvelyfertőzést és húgyúti fertőzést okozó kórokozók, szexuális úton terjedő fertőzések) elleni védekezésben az egyik legfontosabb tényező a hüvelyt kolonizáló baktérium flóra, a normál hüvelyi mikrobiom, melynek összetételéről, élettani variációiról az elmúlt években ismereteink bővültek. Ez a baktérium flóra kölcsönös kapcsolatban van a gazdaszervezettel és összetétele a környezeti, genetikai, immunológiai tényezőktől függ és egy adott egyén esetében is változik. Ravel és munkacsoportjának vizsgálatai alapján panaszmentes nők élettani hüvelyi kolonizáló flórája öt nagy mikrobiológiai közösségbe csoportosítható.

Szexuális együttlét indukálta húgyúti panaszok nőgyógyászati megközelítése

Szexuális együttlét után 24 órán belül kezdődő, visszatérően jelentkező, fájdalmas, gyakori vizeletürítés tünete esetén a páciens első lépésben általában urológiai vagy nőgyógyászati vizsgálatot kér. A két szakterület együttműködése a fenti panasz kivizsgálásában és kezelésében alapvető a tartós panaszmentesség eléréséhez. A húgyúti panasz háttere szerteágazó lehet: vulvovaginitis, urethritis, cystitis, allergiás reakció.

A nőgyógyászati anamnesis felvételének alapvető kérdései:

  • Húgyúti panaszok gyakrabban jelentkeznek-e szexuális kontaktust követően vagy utóbbitól függetlenek-e?
  • Évente hány alkalommal jelentkeznek a típusos panaszok?
  • Hüvelyi illetve szeméremtesti fertőzésre utaló panasz, diszkomfort érzés kísérte-e vagy megelőzte-e a húgyúti panaszokat
  • Kellett-e az esetek többségében antibiotikum kezelés a panaszmentesség eléréséhez?
  • Történt-e vizelet üledék illetve vizelet tenyésztés a húgyúti panaszok fennállásakor? Rendelkezésre állnak-e ezek a leletek?

Szexuális együttlét után 24 órán belül kezdődő, visszatérően jelentkező, fájdalmas, gyakori vizeletürítés esetén első lépésben a vizelet üledék illetve a vizelet tenyésztés leletei alapján kell differenciáldiagnosztikát végeznünk: bakteriális fertőzés (leggyakrabban: E. coli, Proteus mirabilis, S. saprophyticus, Klebsiella pneumoniae) igazolható-e?

A nőgyógyászati vizsgálatnak a következőket kell tartalmaznia: mikroszkópos cervix- és hüvelykenet (cervicitis, aerob vaginitis, bakteriális vaginosis, gombás fertőzés okozta vulvovaginitis kimutatás céljából), STI mintavétel a cervixből, mivel a cervicitis visszatérő hüvelyfertőzésekkel jár együtt. Cericitis klinikai diagnózisa, colposcopos és mikroszkópos diagnosztikai kritériumai a következőek: mucopurulens cervicitis colposcopos képe és az endocervixből vett váladék mikroszkópos vizsgálatakor több mikroszkópos látótér elemzése alapján 30 polymorphonuclearis leukocyta / látótér jelenléte. Az így diagnosztizált cervicitisek több mint 80%-ának hátterében azonban nem az ismert STI kórokozók állnak. Cervicitis klinikai diagnózisát magyarázhatja: tartósan fennálló dysbacteriosis vagy bakteriális hüvelyfertőzés, esetleg eddig fel nem ismert kórokozó, autoimmun folyamat, a kereskedelemben kapható higiéniai termékek, melyek tartós használata az alsó genitális traktus nyálkahártyáját irritálhatja. Visszatérően jelentkező együttlét indukálta húgyúti panasz esetén a mikroszkópos hüvelykenetvizsgálat lelete eltérést mutat, mely magyarázza a tünet szexuális élettel való kapcsolatát. A recidiváló panasz nőgyógyászati terápiájának legfontosabb része a kimutatott, jellemzően krónikusan fennálló tünetekkel kísért vagy tünetmentes fertőzés kezelése. A szükséges kezelést emiatt a hüvelykenet lelete nélkül nem lehet meghatározni.