Krónikus, visszatérő hüvelyfertőzésem van

Krónikus gombás hüvelyfertőzés
Visszatérő bakteriális vaginosis
Visszatérő aerob vaginitis

 

Krónikus gombás hüvelyfertőzés

Krónikus visszatérő gombás hüvelyfertőzés kezelése

Ha egy év alatt legalább négy akut hüvelyi gomba fertőzés fordul elő, akkor krónikus visszatérő gombás hüvelyfertőzésről beszélünk. A gombás hüvelyfertőzésre jellemző leginkább a recidiváló akut epizódok fellépte, melyek akár minden menstruációs ciklusban, általában a menses előtt okozzák a legkifejezettebb panaszokat, melynek magyarázata az, hogy ilyenkor a hüvelyben élettani esetben jelenlevő lactobacillusok nyálkahártyához történő tapadása csökken, az immunitás gyengébb. Egyénenként változó mértékben számos életmódbeli kockázati faktor is elősegíti az akut epizódok kialakulását (lásd a mellékelt dokumentumot), de a kezelés mégsem a szigorú tiltásokra épül, hiszen normális életmód, táplálkozás mellett kell a pácienseket panaszmentessé tennünk. A táplálkozásban kevesebb szénhidrát és élesztő fogyasztása javasolt, szükség van arra, hogy tudatosan táplálkozzon az a páciens, akinek recidiváló gombás hüvelyfertőzése van, de ez nem szigorú diétát jelent.

Olyan életmódra van szükség, melyet évtizedeken keresztül is komolyabb lemondások nélkül elégedetten tud folytatni a visszatérő gombás fertőzés miatt rendelőnket felkereső hölgy. A gyakran hosszú évek óta az életminőséget megkeserítő állapotra tekintettel a krónikus visszatérő gombás hüvelyfertőzés kezelése 4, majd 5 hónapos kezelési ciklusok egymást követő alkalmazásából áll.

A kezelés teljes hossza páciensenként változó (átlagosan 12-16 hónap), hiszen a kezelés megkezdésekor és mindegyik több hónapos kezelési ciklus végén közvetlenül a klinikai tünetek, colposcopos vizsgálati lelet és mikroszkópos kenetdiagnosztika lelete alapján határozzuk meg a következő kezelési intervallumban alkalmazott gyógyszeres kezelést, azok adagolását és dózisát. A kontrollvizsgálatok kapcsán a javulás vagy a panaszok megszűnése és javuló kenetvizsgálati lelet esetén a soron következő kezelési ciklusra fokozatosan csökkentett dózisokat állítunk be. Tehát a kezelés személyre szabottan történik (az első 4 hónapos sablon kezelési ciklus után), melynek célja, hogy a gombafertőzés tüneteit tartósan megszüntessük (illetve a visszatérő fertőzések számát és súlyosságát csökkentsük) és lehetőség szerint a kezelés abbahagyása után se térjen vissza a kórkép.

A krónikus gombás hüvelyfertőzés hajlamosító faktorai
1. Tartósan szedett antibiotikum kezelés
2. Hormonális fogamzásgátló szedés
3. Tisztasági betét viselése mensesen kívül
4. Szoros ruha viselése
5. Műszálas vagy tanga alsónemű viselése
6. Alsónemű viselése éjszaka
7. Átlagon felüli stressz
8. Visszatérő egyéb betegség vagy lázas állapot
9. Étrendben sok szénhidrát és élesztő
10. Cukorbetegség
11. Melegvizű közfürdő látogatása
12. A korábbi évekhez képest intenzívebb szexuális élet
13. Saját nyállal végzett önkielégítés
14. Egy hetes vagy hosszabb utazás
15. Dohányzás (az immunrendszert gyengíti)

Visszatérő bakteriális vaginosis (BV)

BV gyakori visszatérése miatt hangsúlyos a páciensek tájékoztatása, az életmódbeli vagy szexuális szokások lehetőség szerinti módosítása. BV visszatérését számos életmódbeli hajlamosító tényező okozhatja, melyek a következők:

• menzesz során tampon használata
• rendszeres hüvelyi irrigálás
• menzesz alatti szexuális együttlét
• fokozott szexuális aktivitás, anális és orális szex, hüvelyi szexuális segédeszközök használata

Menzesz kapcsán a tampon használat BV recidivájára hajlamosít. Akinél korábban már diagnosztizáltak BV-t, tanácsos, hogy a tampon használatot lehetőség szerint kerülje.

A hüvelyi irrigálás a normál flóra kimosása következtében szaporodási előnyhöz juttatja a BV asszociált baktériumokat.

A menzesz alatti szexuális együttlét az ilyenkor gyakran változó hüvelyi mikrobiom, lúgos irányba tolódó pH miatt BV-re hajlamosít.

BV recidivája megfelelő kezelés ellenére gyakori, melynek hátterében a fent leírt menstruációs higiéniai szokások mellett leggyakrabban az alábbi kórképek vagy fogamzásgátló módszer állhat. BV gyakori visszatérése esetén az alábbiak kivizsgálása, kizárása javasolt.

Méhnyakgyulladás

Méhnyakgyulladás esetén BV előfordulása, recidivája gyakoribb. Visszatérő BV esetén a szexuálisan aktív páciensek között a portio élettani colposcopos képe esetén is PCR vizsgálat végzése javasolt endocervicitis ismert kórokozói (Chlamydia trachomatis, Neisseria gonorrhoeae, Mycoplasma genitalium) irányában.

Méhen belüli fogamzásgátló eszköz (IUD) alkalmazása

BV gyakorisága IUD viselése esetén nagyobb, mint IUD-t nem alkalmazók esetén. Amennyiben IUD viselése mellett BV recidivál és ennek hátterében egyéb hajlamosító faktort nem sikerül igazolnunk, akkor IUD eltávolítását kell javasolnunk a páciensnek.

Hyperandrogenismus (PCO sy)

Visszatérő aerob vaginitis (AV)
AV visszatérése illetve tartós fennállása még kezelés ellenére is gyakori, melynek egyik lehetséges oka, hogy a kezelés kiválasztása a kórképet meghatározó három komponens (aerob baktériumok okozta fertőzés, gyulladás, atrophia) alapján lehetséges, mely még mikroszkópos kenetdiagnosztikában tapasztalt vizsgáló számára sem egyszerű feladat.

Visszatérő AV további oka méhnyakgyulladás, méhen belüli fogamzásgátló eszköz (IUD) viselés valamint endokrin eltérés lehet. AV gyakori visszatérése esetén az alábbiak kivizsgálása javasolt.

Méhnyakgyulladás

Méhnyakgyulladás esetén AV előfordulása, recidivája gyakoribb. Visszatérő AV esetén a szexuálisan aktív páciensek között a portio élettani colposcopos képe esetén is PCR vizsgálat végzése javasolt endocervicitis ismert kórokozói (Chlamydia trachomatis, Neisseria gonorrhoeae, Mycoplasma genitalium) irányában.

Méhen belüli fogamzásgátló eszköz (IUD) alkalmazása

AV előfordulása IUD viselése esetén gyakoribb, mint IUD-t nem alkalmazók esetén. Amennyiben IUD viselése mellett AV recidivál és ennek hátterében egyéb hajlamosító faktort nem sikerül igazolnunk, akkor IUD eltávolítását kell javasolnunk a páciensnek.

Hyperprolaktinemia