Ujházy kenetdiagnosztika

Nőgyógyászati fertőzésre utaló panasz esetén mihamarabbi szakorvosi vizsgálat szükséges a laboratóriumi vizsgálattal meghatározott diagnózis és az ez alapján beállított célzott kezelés érdekében. Az ezzel való késlekedés az esetleges szövődmények kockázatát fokozza.

Krónikus hüvelyfertőzés panasza miatt rendelőnkben vizsgálaton járt és ellátást kapott pácienseknek lehetőségük van a beállított megelőző, fenntartó kezelés mellett kialakult hüvelyi vagy szeméremtesti panaszuk esetén saját maguknak a hüvelybemenetből steril vattapálcával levett, tárgylemezre kikent és a rendelőnkbe beküldött kenetből történő mikroszkópos vizsgálatot kérni.

A mintavevő csomag (mely csak rendelőnkben elérhető) a következőket tartalmazza: betegtájékoztató leírás a mintavételről, a páciens panaszait rögzítő kenetkísérő lap, steril mintavevő vattapálca, üveg tárgylemez, műanyag transzportdoboz, megcímzett válaszboríték.

A beküldhető kenetdiagnosztika lényege: Ön a steril vattapálcával otthon leveszi a hüvelyváladékot a hüvelybemenetből, majd a tárgylemezre keni és a tárgylemezt a műanyag transzportdobozba, majd a borítékba rakva visszaküldi a panaszait összefoglaló kitöltött kenetkísérő lappal együtt postán a címünkre vagy behozza a rendelőnkbe.

A kenetet a beérkezés után megfestjük, majd mikroszkóppal vizsgálom, az eredményről ezután a kenetvizsgálat napján ambuláns leletet írok az adatbázis programunkba, melyet ügyfélkapus hozzáféréssel az EESZT-ben olvashat. Így értesül, hogy a folyamatban levő megelőző kezelés mellett milyen a hüvelyflóra, kimutatható volt-e a kenetben kórokozó, igazolható volt-e hüvelyfertőzés. Kóros kenetvizsgálati lelet esetén, ha a kenetkísérő lapon telefonszámát megadta, felhívom és telefonon konzultálhatunk a leletről, a folyamatban levő fenntartó kezelés esetleges módosításáról. Tekintettel arra, hogy az orvosi recept írás személyes páciens megjelenéshez kötött, ezért a beküldött kenet alapján fertőzés kezelésére szolgáló készítményt nem írok fel, de recept nélkül megvásárolható készítményt természetesen javasolhatok.

Krónikus hüvelyfertőzés panasza miatt rendelőnkben vizsgálaton járt és ellátást kapott pácienseknek van lehetőségük kérni a mintavevő csomagot és a beküldhető mintából a kenetdiagnosztikát, mely nem helyettesíti a vizsgálatkor javasolt (4-5-6 hónapos) kontrollt, hiszen kolposzkópos vizsgálat (a szeméremtest, a hüvelynyálkahártya és a méhszáj vizsgálata) távolról nem végezhető, csak a kenet ítélhető meg. A mintavevő csomagot térítésmentesen biztosítjuk, az egészségügyi szolgáltatást: kenetvizsgálatot, ambuláns lelet írást (csak az EESZT-ben lesz olvasható) és kóros kenet lelet esetén a telefonos konzultáció díját kell megfizetni, mely együtt 5000 Ft.

Az Ön által vett kenetből történő diagnosztikának azonban korlátai vannak. Hátránya, hogy méhnyakgyulladás és egyes szexuális úton terjedő betegségek kimutatása nem lehetséges.