Várandós gondozás

A várandósság 9 hónapja alatt a 2014. júliusától hatályos új várandós gondozást szabályozó rendeletben leírt vizsgálatok elvégzésén és megszervezésén túl javaslunk nem kötelező vizsgálatokat és arra törekszünk, hogy a gyermeküket várók az életmódbeli, táplálkozással, mozgással kapcsolatos kérdéseikre is választ kapjanak. Utóbbi témákat érintő kérdéseikkel kérem, hogy a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán diplomázott szülésznő kollégámat keressék (Mitruska Kitty szülésznőt)!

A korai méhen belüli terhesség igazolása után a további várandós gondozást Dr. Héra Anna szülész-nőgyógyász szakorvos kolléganő folytatja.

dr. Ujházy András Ph.D.

Várandós gondozás keretében végzendő ellenőrző és szűrővizsgálatok:

Első jelentkezés kapcsán rendelőnkben (5-6 hetes korban: az utolsó menses első napjától számított betöltött 5-6 héttel): hüvelyi ultrahangvizsgálat, cytologiai kenetvétel, azonnali mikroszkópos hüvelykenetvizsgálat nőgyógyászati vizsgálattal, emlő vizsgálat, rizikó besorolás végzése. Védőnőnél történő jelentkezést, tanácsadást követően az általa kiállított várandósgondozási könyvvel háziorvosi (belgyógyászati) vizsgálat, EKG, vérvétel, vizelet és vizelet üledék vizsgálat a lakhely szerinti laboratóriumban, fogászati vizsgálat. Krónikus betegség esetén az ezt gondozó kollégánál kontroll a terhesség alatti kezelés beállítását illetően.

I. trimesterben genetikai tanácsadás (fogamzáskor betöltött 37. életévtől kezdve)

12-13 hetes korban ultrahangvizsgálat és ennek birtokában genetikai kockázatbecslésre vérvétel (kombinált teszt – Down sy szűrés). A kombinált teszt végzésére a Czeizel Intézetet javasoljuk. A kombinált teszt / ultrahangvizsgálat más intézetben is végezhető, információval ellátjuk.

13-14 hetes korban (vizsgálati leletekkel) terhesgondozási kontroll a rendelőnkben (vizeletvizsgálat, vérnyomás- és súlymérés, méhszájvizsgálat)

19-20 hetes korban ultrahangvizsgálat (javasolt Kolléga végzi előjegyzés alapján).

20 hetes korban (vizsgálati leletekkel) terhesgondozási kontroll a rendelőnkben (vizeletvizsgálat, vérnyomás- és súlymérés, méhszájvizsgálat)

24-28 hetes kor között OGTT (glukóz terhelés – 75 g glukóz a patikából és citromlé), vérkép, (Rh negatív vércsoport esetén ellenanyagszűrés is), vizelet és vizelet üledék vizsgálat a lakhely szerinti laboratóriumban (ÉHGYOMORRA).

28 hetes korban (vizsgálati leletekkel) terhesgondozási kontroll a rendelőnkben (vizeletvizsgálat, vérnyomás- és súlymérés, méhszájvizsgálat).

30-32 hetes korban ultrahangvizsgálat (javasolt Kolléga végzi előjegyzés alapján).

32 hetes korban (vizsgálati leletekkel) terhesgondozási kontroll a rendelőnkben (vizeletvizsgálat, vérnyomás- és súlymérés, méhszájvizsgálat).

36 hetes korban vérkép, vércsoport, ellenanyagszűrés, vizelet és vizelet üledék vizsgálat (a lakhely szerinti laboratóriumban), apti, prothrombin.

37 hetes kortól rendszeres CTG, terhesgondozási kontroll (vizeletvizsgálat, vérnyomás- és súlymérés)

38 hetes korban ultrahangvizsgálat végezhető a magzat becsült súlyának meghatározása céljából, de a hatályos rendelet ezt az ultrahangvizsgálatot nem tartalmazza.